Sign SnP Sebelum Loan Lulus

Kalau ikutkan procedure jual beli rumah yang saya ada tulis artikel sebelum ni. SnP ni memang hanya akan singing selepas loan lulus.

So, bila belum apa apa lagi, dah nak terus signing SnP, memang agak jarang berlaku ni. Tapi sepanjang pengalaman saya deal pasal property ni, memang ada certain kes yang perlu untuk sign awal.

Antaranya:

  1. loan government yang dari LPPSA

Kalau memang loan dari LPPSA, memang perlu untuk sign SnP dahulu.

Kiranya, nak uruskan untuk siapa siapa yang betul betul nak rumah. Bukan sekadar submit loan dulu. Macam biasa yang bank buat.

Kenapa? Saya pun tak tahu, sebab itu dah procedure LPPSA

  1. untuk kes rumah undercon

Ada satu kes rumah undercon, atau rumah baru di Penang yang developer nya memang set kan untuk sign SnP awal. Kiranya sebelum loan lulus lagi.

Kenapa? Sebab diorang cakap nak senang proses. Buyer pun tak perlu hadap 2 3 kali datang office developer.

Kalau tak lulus? Tak pa, perjanjian akan terbatal. Kalau kes pertama untuk LPPSA pun sama, kalau loan tak lulus, perjanjian terbatal. Ibarat macam perjanjian SnP bersyarat lah gitu.

*jangan risau tak lulus

Memang la itu Allah punya kerja kan, tak boleh nak expect kelulusan itu betul betul 100% confirm akan lulus. Tapi kalau anda bagi agent hartanah yang kira, insyaAllah lepas.

Saya sendiri, sepanjang kes saya hanya ada dua tak lepas. Dalam 1 tahun ni.

  • Case pertama sebab saya tak check betul betul, sebab masih baru kan. Rasanya 2nd case yang ni.
  • Case kedua, baru berlaku bulan lepas. Saya tak expect yang loan dia tak lulus sebenarnya. Sebab orang kerja off shore ni confirm gaji banyak kan. Baru umur 30, tapi EPF dah 34k tu. kira cemerlang sangat lah tu. Tapi, alih alih memang ada problem dengan PTPTN dan Credit Card. Personal loan pun sama.

Ikutkan masih lagi boleh proceed, tapi buyer saya ni duk atas kapal lama. Buatkan dia malas nak uruskan. Saya pun, apa lagi, redho je lah.

Syed Shaffizan, saya agent hartanah base di Kedah, covering Kedah dan Penang sahaja. Tapi kalau anda jauh, bolehlah kalau nak tanya apa apa.Wasap Shaffizan

6 comments On Sign SnP Sebelum Loan Lulus

  • Mohd heirwan haris

    Boleh tak buyer sign LO (dr bank) sblm sign snp? Owner dan buyer belum sign SNP lg…

    • Shaffizan Property

      salam, memang kena sign LO dulu. Sebab LO yang dah dipersetujui ini, banker akan hantar pula ke lawyer untuk prepare snp. Untuk tahu maklumat loan lulus berapa semua.

      Dua document yang sebenarnya banker akan hantar pada lawyer, LO, letter offer dan LI, letter of intruction

  • Mohamad noor fitri bin rohaimi

    Salam,
    Saya nak batalkan pembelian rumah dimana s&p saya dah sign pada 26/5 sebelum saya sign loan bank (loan baru approved) pada 17/6 sebab ekonomi keluarga terjejas. Apa perlu saya buat dan ada kesan tak pada tindakan saya.

  • Salam . Saya ada booking rumah baru tapi masih dalam projek siap , hujung tahun siap . Hanya tunggu approve loan dari bank. Jadi sign SNP ni selepas lulus loan dari bank atau sebelum?

    • Shaffizan Property

      Wasalam, ikutkan prosesnya. loan lulus dulu, baru sign SnP. Tapi ada juga projek developer yang akan minta sign sekali, tambah lagi time covid ni. kiranya tak de nak datang lagi, sekali berurusan sahaja.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer