Sign SnP Sebelum Loan Lulus

Kalau ikutkan procedure jual beli rumah yang saya ada tulis artikel sebelum ni. SnP ni memang hanya akan singing selepas loan lulus.

So, bila belum apa apa lagi, dah nak terus signing SnP, memang agak jarang berlaku ni. Tapi sepanjang pengalaman saya deal pasal property ni, memang ada certain kes yang perlu untuk sign awal.

Antaranya:

  1. loan government yang dari LPPSA

Kalau memang loan dari LPPSA, memang perlu untuk sign SnP dahulu.

Kiranya, nak uruskan untuk siapa siapa yang betul betul nak rumah. Bukan sekadar submit loan dulu. Macam biasa yang bank buat.

Kenapa? Saya pun tak tahu, sebab itu dah procedure LPPSA

  1. untuk kes rumah undercon

Ada satu kes rumah undercon, atau rumah baru di Penang yang developer nya memang set kan untuk sign SnP awal. Kiranya sebelum loan lulus lagi.

Kenapa? Sebab diorang cakap nak senang proses. Buyer pun tak perlu hadap 2 3 kali datang office developer.

Kalau tak lulus? Tak pa, perjanjian akan terbatal. Kalau kes pertama untuk LPPSA pun sama, kalau loan tak lulus, perjanjian terbatal. Ibarat macam perjanjian SnP bersyarat lah gitu.

*jangan risau tak lulus

Memang la itu Allah punya kerja kan, tak boleh nak expect kelulusan itu betul betul 100% confirm akan lulus. Tapi kalau anda bagi agent hartanah yang kira, insyaAllah lepas.

Saya sendiri, sepanjang kes saya hanya ada dua tak lepas. Dalam 1 tahun ni.

  • Case pertama sebab saya tak check betul betul, sebab masih baru kan. Rasanya 2nd case yang ni.
  • Case kedua, baru berlaku bulan lepas. Saya tak expect yang loan dia tak lulus sebenarnya. Sebab orang kerja off shore ni confirm gaji banyak kan. Baru umur 30, tapi EPF dah 34k tu. kira cemerlang sangat lah tu. Tapi, alih alih memang ada problem dengan PTPTN dan Credit Card. Personal loan pun sama.

Ikutkan masih lagi boleh proceed, tapi buyer saya ni duk atas kapal lama. Buatkan dia malas nak uruskan. Saya pun, apa lagi, redho je lah.

Syed Shaffizan, InsyaAllah seorang yang rajin balas whatsapp awal. Kecuali bila dia tengah tidur. tak pun, cuba anda test, kot kot memang ada soalan nak tanya pasal property. KLIK SINI >> 0136619001

Leave a reply:

Your email address will not be published.