Pengeluaran KWSP Untuk Rumah – 10 + 10

Saja saya nak ingatkan, yang duit KWSP akaun dua ni boleh guna untuk 5 option di bawah:

Dan untuk motif kita dalam artikel ni, berapa lah jumlah yang boleh keluar dari akaun 2 bila anda nak beli rumah. Baik projek undercon, atau rumah 2nd.

Contoh, harga rumah RM 200 000.

Kalau anda buat loan 100% yakni = 200 ribu,

Jadi duit EPF yang anda boleh bawa keluar ialah 10% daripadanya. So RM 20 000

Kalau jumlah loan nya ialah 90% atau pun = RM 180 000,

Maka duit epf yang boleh bawa keluar ialah 10 + 10. Iaitu RM 20k dan 20k lagi, so total RM 40 000 lah.

Itu sahaja.

Ada lagi nak tanya? Oh ya bila boleh bawa keluar? Selepas sign SnP.

Bila anda dah sign snp, snp pun sudah stamping. Lawyer akan bagi satu surat pengesahan jual beli untuk anda bawa ke KWSP dan keluarkan duit itu.

Duit itu tadi, akan masuk ke adalam akaun bank personal anda, dan boleh lah bahagi bahagikan ikut pada perjanjian anda dengan agent, sama ada nak masuk lawyer, agency, atau boleh buat jadi simpanan.

selesai

Macam mana penulisan saya. Boleh percaya tak? Nama saya Syed Shaffizan, 2022 ni, saya 34 tahun. Agent hartanah berdaftar dengan IW Properties. Mula menceburi bidang hartanah sejak 2018 lagi, jika anda inginkan sebarang khidmat nasihat atau pun bercadang untuk menjual rumah. Boleh whatsapp saya di shaffizanproperty. Whatsapp sahaja ya!! Saya hanya focus beberapa daerah di Perak, seluruh Kedah, dan seluruh kawasan Penang sahaja ya. Tapi kalau anda percayakan servis saya boleh je kalau dari Perlis sampai ke Selangor pun.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Site Footer