Kos Guaman Jual Rumah

Kos guaman jual rumah untuk pihak buyer ialah 3.5% – 4.0% ( estimate ya )

Kalau owner, up to RM 1500 ( kalau rumah below 300K )

Untuk lebih tepat berapa kos yang saya handle sebelum ni, bawah ni saya ada rangkumkan untuk mana kes saya yang masih ingat:

  • RM 170 000 – RM 7000 ( 4.10% )
  • RM 183 000 – RM 7650 ( 4.18% )
  • RM 520 000 – RM 16 000 ( 3.0% )

Yang RM 170 000, harga jualan rumah sebenarnya RM 160 000 sahaja. Tapi sebab kan buyer cakap saya nak mark up untuk renovation. So saya cubalah apa yang patut.

Ada satu kes lagi RM 380 000. Tapi saya tak tanya lagi berapa kos nya kat Lawyer. Nanti saya update bawah ni kalau saya dah dapat statement nya ya

Update

RM 380 000 – RM 13 000 ( 3.4% )

*kos guaman ni ada sen-sen nya, tapi saya kira yang jumlah besar sahaja ya.

Seterusnya, 3 cara untuk bayar kos guaman dengan mudah


Kenapa Kos Guaman ni Mahal Sangat?

Jawapannya adalah sebab mungkin kita tak biasa dengar. Itu sebab bunyinya mahal. Dan lagi 3.5% hingga 4.0% yang saya cakap adalah anggara jumlah total. Sedangkan kalau kita terangkan lebih detail, sebenarnya 3.5% tu merangkumi 3 bahagian yang lain iaitu :

so ada 3 part ya.

Bukan nya semua masuk kat poket owner. Malah ada kos kos yang lawyer perlu bayar untuk goverment tax. Seperti Stamp duty, request detail daripada bank dan sebagainya. Untuk yang tiga ni, kalau anda memang nak beli rumah secara tunai, so tak perlu bayar side loan punya legal fee.

jelas tak? kalau tak jelas, boleh wasap saya ya. Saya terangkan personal pula.

Macam mana penulisan saya. Boleh percaya tak? Nama saya Syed Shaffizan, 2023 ni, saya 35 tahun. Agent hartanah berdaftar dengan IW Properties. Mula menceburi bidang hartanah sejak 2018 lagi, jika anda inginkan sebarang khidmat nasihat atau pun bercadang untuk menjual rumah. Boleh whatsapp saya di shaffizanproperty. Whatsapp sahaja ya!! Saya hanya focus beberapa daerah di Perak, seluruh Kedah, dan seluruh kawasan Penang sahaja ya. Tapi kalau anda percayakan servis saya boleh je kalau dari Perlis sampai ke Selangor pun.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Site Footer