Kos Guaman Jual Rumah

Kos guaman jual rumah untuk pihak buyer ialah 3.5% – 4.0% ( estimate ya )

Kalau owner, up to RM 1500

Untuk lebih tepat berapa kos yang saya handle sebelum ni, bawah ni saya ada rangkumkan untuk mana kes yang masih ingat:

RM 170 000 – RM 7000 ( 4.10% )

RM 183 000 – RM 7650 ( 4.18% )

RM 520 000 – RM 16 000 ( 3.0% )

Yang RM 170 000, harga jualan rumah sebenarnya RM 160 000 sahaja. Tapi sebab kan buyer cakap saya nak mark up untuk renovation. So saya cuba lah apa yang patut.

Ada satu kes lagi RM 380 000. Tapi saya tak tanya lagi berapa kos nya kat Lawyer. Nanti saya update bawah ni kalau saya dah dapat statement nya ya

Update

RM 380 000 – RM 13 000 ( 3.4% )

*kos guaman ni ada sen sen nya, tapi saya kira yang jumlah besar sahaja ya.

Seterusnya, 3 cara untuk bayar kos guaman dengan mudah


Kenapa Kos Guaman ni Mahal Sangat?

Jawapannya adalah kita tak tahu sebelum ni. Itu sebab bunyi nya mahal. Dan lagi 3.5% hingga 4.0% yang saya cakap adalah anggara jumlah total. Sedangkan kalau kita terangkan lebih detail, sebenarnya 3.5% tu merangkumi 3 bahagian yang lain iaitu :

so ada 3 part ya.

bukan nya semua masuk kat poket owner. Malah ada kos kos yang lawyer perlu bayar untuk goverment tax. Seperti Stamp duty dan sebagainya. Untuk yang tiga ni, kalau anda memang ada cash, so tak perlu bayar side loan punya legal fee. Atau kalau memang niat nak buat refinance, hanya perlu bayar side loan sahaja.

jelas tak? kalau tak jelas, boleh wasap saya ya. Saya terangkan personal pula

Syed Shaffizan, InsyaAllah seorang yang rajin balas whatsapp awal. Kecuali bila dia tengah tidur. tak pun, cuba anda test, kot kot memang ada soalan nak tanya pasal property. KLIK SINI >> 0136619001

Leave a reply:

Your email address will not be published.