Beli rumah second hand secara tunai

Bila beli rumah secara tunai ni, kelebihan nya akan ada pada dua tempat.

  1. lawyer fee kos akan jadi berkurang. Sebab lawyer fee ni sebenarnya terbahagi kepada 3. Satu side penyediaan SnP document untuk owner dan buyer, lagi satu legal fee untuk loan bank anda dipohon tu.

Dan kalau da tak ada kaitan dengan bank untuk buat loan. Memang akan kurang lah kos nya tu

anda boleh baca lebih detail perkongsian saya berkenaan dengan kos guaman hartanah di sini.

  1. lebih cepat dapat kunci. Saya boleh kata, kalau proses daripada bank loan contohnya, yang ambil masa 4 bulan baru setel. Kebanyakan masa, sebab duk tunggu duit dari bank masuk ke lawyer sahaja. Memang la ada juga kes lawyer yang lembap kan.

Tapi duit yang banyak daripada disburse bank pun makan masa juga, tambah lagi kalau owner ada hutang. So contoh, owner jual harga 200 000. Hutang ada lagi 80 000. So duit, yang masuk pada lawyer, bukan sebiji 200k. Sebaliknya 120k sahaja.

Kiranya dah tolak siap siap awal awal dah. Ini lah sebab ambil masa.

Dan kalau memang tak libat kan bank, semuanya atas proses dan konsentrasi lawyer sahaja. insyaAllah kita boleh selesaikan awal.

dah baca 3 cara paling mudah nak bayar lawyer fee?

Nama saya Syed Shaffizan, agent hartanah berdaftar dengan IW Properties. ( branch Bertam, Penang ) Mula menceburi bidang hartanah sejak 2018. Anda boleh contact saya untuk dapatkan khidmat nasihat, atau pun cadangan unit untuk area di Kedah dan Penang.Wasap Shaffizan

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Site Footer

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x