Beli Rumah Markup Loan

Kes begini memang banyak kali juga saya sudah buat. Agent macam kami ni sebenarnya, asalkan boleh buatkan buyer happy, atau dalam maksud lain, asalkan boleh dapat close sahaja.

Cara Beli Rumah Panduan Lengkap?

insyaAllah kami tolong sehabis baik, asalkan kredit history anda dalam kondisi terbaik. Tak ada masalah bayar loan sebelum ni lambat ke apa.

Untuk saya cerita lebih detail, setiap perkara tu satu per satu rasa macam tak berapa manis pula. walaupun sebenarnya, ramai juga agent buat.

Macam saya cakap tadi, asalkan buyer dan owner acknowledge dan rumah boleh dijual.

So dalam artikel ni, saya cover untuk kes yang normal sahaja na.

Sebelum tu, markup untuk apa?

  1. bayar duit lawyer
  2. memang nak dapat cash

Kalau sebab pertama, memang lagi biasa saya buat. Rasanya setiap kali jualan juga lah. kecuali kalau kes cash buyer tanah.

Nak mark up ni, syarat yang paling penting adalah owner jual rumah di bawah market value.

Contoh, property value rumah yang saya terlibat satu kes ni RM 550 000, tapi lepas nego nego owner letakkan harga RM 520 000 sahaja.

Tapi Buyer masih lagi apply loan RM 540 000, sebab nak extra kan RM 20 000 untuk cover lawyer fee, masuk dalam loan.

Untuk kes ni, lawyer fee total dalam 16k, so kemungkinan buyer saya ni akan dapat dalam 4000 cash di akhir process.

Kalau sebab kedua, iaitu yang memang nak dapat cash.

Pertama sekali, anda mesti dah nampak yang setiap duit dalam akaun 2 EPF anda tu akan jadi duit poket anda sendiri.

Contoh, katakan kita masih di kes yang pertama tadi.

Rumah 520 000 jual, dan proceed loan 540 000 untuk cover lawyer fee. Kiranya, buyer ni proceed 100% loan lah kan.

Kalau proceed loan 100% jumlah duit EPF yang boleh bawa keluar ialah 10%, iaitu RM 52 000. Itu pun, kalau ada duit nya lah.

Kalau proceed loan 90%, jumlah duit EPF yang boleh bawa keluar ialah 10 + 10. Atau pun biasa orang panggil 10 plus 10. Kiranya anda boleh keluarkan 10% dan 10% lagi, itu pun kalau ada duit nya.

Kelebihan Markup Loan?

Pemudah cara.

Nak kumpul 10k dalam setahun belum tentu mampu, tambah lagi kalau dah ada anak, kereta dan rumah lagi nak bayar. Memang tak menyimpan dah la rasanya tu. so cash back ni memudahkan untuk beli perabot dan sebagainya.

Perbezaan bulanan rumah tak jauh mana pun, dalam 40 to 60 ringgit sahaja. tak terasa sangat pun kan. So baik mark up sahaja.


Saya buat artikel markup ni pada tahun 2019, masa tu saya baru setahun jadi agent hartanah di kedah. So selepas 3 tahun, bila saya check balik artikel ni, dan etika kita berjual beli, saya rasa markup ni bukanlah sesuatu yang baik.

Tambah lagi kalau pembeli minta markup sampai berpuluh ribu semata mata nak tutup hutang lain. Saya biasa sangat orang contact nak markup sampai 50K, minta maaf memang saya tak layan.

Tapi bukan sebab malas layan juga, sebab bukan senang nak cari owner nak turun harga rumah dari market value sampai 50k. Kalau anda nak jual rumah anda 250K, dengan hutang lama yang masih lagi ada 140K pun belum tentu nak turunkan 250k tadi kepada 200k kan?

Sebab nanti dapat lebih duit 60K sahaja ( 200k – 140k )

SO tak digalakkan. Sebab duk pusing mana pun anda yang kena bayar. Lagi masalah kalau agent tu bertungkus lumus cari valur yang boleh bagi harga tinggi. Lagilah tersangat sangat tak profesional bagi saya.

Beli rumah perlukan persediaan awal. Bukannya bangun pagi tiba tiba rasa nak beli rumahlah. Bukan, tak boleh macam itu.

Kena ada persediaan. Anda sebagai pembeli, kalau dapat beli rumah bawah market value, sepatutnya gunakan peluang ini untuk ada deposit lagi, dan kurangkan lagi installment rumah nanti.

Termasuk jugalah dengan duit poket anda. Anggaran mudah, sediakan 15% daripada harga rumah untuk kes baru nak beli rumah pertama. Boleh juga tambahkan 15% yang anda nak kumpulkan daripada akaun 2 kwsp sebab memang boleh dikeluarkan juga.

Ingat ya, setiap 10K pinjaman rumah yang anda markup, installment rumah akan naik average 50 ringgit. Atau kalau kira tepatnya 44 ringgit untuk interest rate sebagai 4%.

Kalau anda tambah 20k loan, semata mata untuk beli kitchen cabinet yang average cost dalam RM 15 000, dan kononnya 5000 lagi untuk spare. RM 20 000 markup itu pun nilai bulanannya dah hampir tambahan 100 ringgit kepada installment rumah anda.


Fikir fikirkan. Saya ni agent, so saya jual ja. Tapi saya pun lebih suka kalau anda beli dapat installment rendah. Sebab dah menjadi tanggungjawab saya untuk cari interest rate yang rendah untuk kelayakan beli rumah anda pun.

Cuma kalau anda ada deposit, saya punya kerja lebih mudah. Interest rate untuk 100% loan dengan 90% pun ketara juga bezanya.

Syed Shaffizan, saya agent hartanah base di Kedah, covering Kedah dan Penang sahaja. Tapi kalau anda jauh, bolehlah kalau nak tanya apa apa.Wasap Shaffizan

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer