Beli Rumah Markup Loan

Kes begini memang banyak kali juga saya sudah buat. Agent macam kami ni sebenarnya, asalkan boleh buatkan buyer happy, atau dalam maksud lain, asalkan boleh dapat close sahaja.

insyaAllah kami tolong sehabis baik, asalkan kredit history anda dalam kondisi terbaik. Tak ada masalah bayar loan sebelum ni lambat ke apa.

Untuk saya cerita lebih detail, setiap perkara tu satu per satu rasa macam tak berapa manis pula. walaupun sebenarnya, ramai juga agent buat.

Macam saya cakap tadi, asalkan buyer dan owner acknowledge dan rumah boleh dijual.

So dalam artikel ni, saya cover untuk kes yang normal sahaja na.

Sebelum tu, markup untuk apa?

  1. bayar duit lawyer
  2. memang nak dapat cash

Kalau sebab pertama, memang lagi biasa saya buat. Rasanya setiap kali jualan juga lah. kecuali kalau kes cash buyer tanah.

Nak mark up ni, syarat yang paling penting adalah owner jual rumah di bawah market value.

Contoh, property value rumah yang saya terlibat satu kes ni RM 550 000, tapi lepas nego nego owner letakkan harga RM 520 000 sahaja.

Tapi Buyer masih lagi apply loan RM 540 000, sebab nak extra kan RM 20 000 untuk cover lawyer fee, masuk dalam loan.

Untuk kes ni, lawyer fee total dalam 16k, so kemungkinan buyer saya ni akan dapat dalam 4000 cash di akhir process.

Kalau sebab kedua, iaitu yang memang nak dapat cash.

Pertama sekali, anda mesti dah nampak yang setiap duit dalam akaun 2 EPF anda tu akan jadi duit poket anda sendiri.

Contoh, katakan kita masih di kes yang pertama tadi.

Rumah 520 000 jual, dan proceed loan 540 000 untuk cover lawyer fee. Kiranya, buyer ni proceed 100% loan lah kan.

Kalau proceed loan 100% jumlah duit EPF yang boleh bawa keluar ialah 10%, iaitu RM 52 000. Itu pun, kalau ada duit nya lah.

Kalau proceed loan 90%, jumlah duit EPF yang boleh bawa keluar ialah 10 + 10. Atau pun biasa orang panggil 10 plus 10. Kiranya anda boleh keluarkan 10% dan 10% lagi, itu pun kalau ada duit nya.

Kelebihan Markup Loan?

Pemudah cara.

Nak kumpul 10k dalam setahun belum tentu mampu, tambah lagi kalau dah ada anak, kereta dan rumah lagi nak bayar. Memang tak menyimpan dah la rasanya tu. so cash back ni memudahkan untuk beli perabot dan sebagainya.

Perbezaan bulanan rumah tak jauh mana pun, dalam 40 to 60 ringgit sahaja. tak terasa sangat pun kan. So baik mark up sahaja.

Syed Shaffizan, InsyaAllah seorang yang rajin balas whatsapp awal. Kecuali bila dia tengah tidur. tak pun, cuba anda test, kot kot memang ada soalan nak tanya pasal property. KLIK SINI >> 0136619001

Leave a reply:

Your email address will not be published.