jual rumah sebelum 5 tahun – CKHT/RPGT

CKHT atau pun RPGT adalah sejenis cukai yang goverment tetapkan untuk Owner bayar pada LHDN. Tujuan nya dua lah:

  1. untuk detect transaksi
  2. untuk gov dapat cukai sikit

Berapa dikenakan? ada pengiraan nya, nanti kalau anda jemput saya datang untuk saya bantu jual kan property anda, saya akan cuba kira depan depan anda. Andai kata semua maklumat yang nak boleh bagi lah.

Untuk Yang Sekarang ni, boleh cuba guna calculator di bawah:

calculator RPGT

Boleh SKIP Tak?

Jawapannya, BOLEH. tapi untuk 1st time case sahaja. Kalau ada dua biji rumah nak jual, rumah ke dua tu akan kena cas.

Atau pun, cuba jual rumah bawah RM 200 000. Sebab RPGT ni transaksi yang libat dari 200 000 dan ke atas sahaja.

Nama saya Syed Shaffizan, agent hartanah berdaftar dengan IW Properties. ( branch Bertam, Penang ) Mula menceburi bidang hartanah sejak 2018. Anda boleh contact saya untuk dapatkan khidmat nasihat, atau pun cadangan unit untuk area di Kedah dan Penang.Wasap Shaffizan

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Site Footer

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x