Semak Harga Pasaran Rumah 2019

Untuk menyemak harga pasaran rumah bukan lah susah mana pun. Anda boleh sahaja check sendiri di https://www.brickz.my/ 

Laman web portal ini adalah rekod transaksi pembelian jual beli rumah di seluruh Malaysia. Tapi tak terlampau update lah, maksud saya. Katakan actually transaksi di Kedah bulan 10, 2019 mungkin sebenarnya ada dalam 200.

Tapi yang ada direkod dan disimpan dalam brikz mungkin dalam 30 or 20 sahaja contoh nya.

Apa apa pun, brikz ni hanya berguna untuk anda lihat average berapa jualan sahaja.

Sebab maklumat property yang dijual tak begitu detail.

Seperti contoh, dalam brikz, anda tak tahu kalau satu satu property tu ada renovation atau pun tidak. Sebab kita hanya tahu sqft sahaja. total land size sahaja tahu.

Build up pun kita tak tahu kalau tak silap saya.

Selain daripada brikz anda juga boleh rujuk bahagian price insight dalam propertyguru masa anda tengok listing, seperti contoh di bawah.

rekod jualan yang price insight dari propertyguru ni tiada pula. anda cari lain ya sebagai contoh. atau suruh saya sahaja check pun boleh

Seperti yang anda lihat, setiap property listed, di bawah nya akan ada summary berapa berapa pula rekod jualannya sebelum ini. Sebenarnya, data ini memang propertyguru ni ambil daripada brikz juga saya rasa. tapi mungkin diorang bayar lebih dengan daftar sebagai premium user, so detail transaksi mungkin lebih banyak daripada kita yang daftar akaun percuma dengan brikz.

Atau kalau nak lebih confirm, boleh contact saya. Atau pun, anda pergi ke bank sendiri untuk nilai berapa harga property yang boleh bank berikan untuk buat maximum loan.

Kalau anda bagi saya, pastikan ada maklumat di bawah:

  1. geran
  2. gambar
  3. alamat
  4. maklumat renovation jika ada.

Syed Shaffizan, InsyaAllah seorang yang rajin balas whatsapp awal. Kecuali bila dia tengah tidur. tak pun, cuba anda test, kot kot memang ada soalan nak tanya pasal property. KLIK SINI >> 0136619001

Leave a reply:

Your email address will not be published.