Beli Rumah Umur 40

bila beli rumah untuk umur anda yang sudah mencari 40 an ni, masalahnya adalah dekat berapa tahun lagi total pinjaman rumah yang boleh dibuat.

Kalau LPPSA Gov memang tiada masalah.

Kalau bank mungkin problem sikit, so akan buatkan installment bulanan anda sedikit tinggi sebagai bulanan yang dah tak boleh capai maksimum 35 tahun.

Kalau loan bank, maximum umur ialah 70 tahun.

So katakan sekarang sudah umur 40, boleh buat loan up to 30 tahun sahaja lah.

Kalau loan government memang tiada masalah, sebab maximum yang ambil skim pencen government, maximum umur nya ialah 90 tahun.

Kalau apply guna bank loan, better sediakan 10%, untuk kurangkan installment. So lebih mudah anda nak bayar nanti.

Untuk masalah lain, jika tiada komitmen.

Kalau umur 25, masih lagi free komitmen, bank boleh anggap OK lagi. Tapi bila sudah cecah 40 tahun, masih lagi tiada komitmen kereta, motor ke apa. Ini yang akan buat masalah sikit. Sebab bank mungkin perlukan beberapa syarat lain. antara nya, memang tak boleh buat 100% loan government.

Apa apa pun, better ada komitmen sikit, at least ASB dan ada 10%.

insyaAllah lepas loan

Nama saya Syed Shaffizan, agent hartanah berdaftar dengan IW Properties. ( branch Bertam, Penang ) Mula menceburi bidang hartanah sejak 2018. Anda boleh contact saya untuk dapatkan khidmat nasihat, atau pun cadangan unit untuk area di Kedah dan Penang.Wasap Shaffizan

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Site Footer

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x