MRTT vs MLTT

Topik MRTT dengan MLTT inikan, saya dalam tahun ketiga ni baru betul betul faham apa dia. Sebelum ni saya tau loan client itu lulus ke dak ja.

Teruk kan? Teruk lah juga.

Sebab sebagai agent hartanah, kita mesti kena mahir dan jelas apakah yang dimaksudkan dengan MRTT dan MLTT. Jadi InsyaAllah artikel ini, saya bukan tujukan pada pembeli rumah sahaja, tapi juga untuk agent agent hartanah, khasnya yang berdekatan dengan saya di Kedah dan Penang.

TanggungJawab Siapa

Dah pasti ini tanggungjawab pembeli, sebab anda yang sign Letter Offer. Tapi benda benda macam ni susah juga untuk pembeli rumah tahu kalau bukan kita yang agent hartanah ni yang jelaskan.

So bagi saya, tanggungjawab keatas MRTT dan MLTT adalah jatuh pada agent.

Sian pembeli yang sign letter offer tapi tak faham apa benda yang dia sign. Tau fikir lulus ja.

Titik Tolak Saya Kenal MRTT

Saya mula perasan akan pentingnya MRTT bila ada satu kes ni, saya submit loan ke Bank Rakyat, dan tiba tiba pegawai bank yang cute itu cakap MRTT tak cover penuh.

So client saya kena topup. Masa ni saya fikir, mujur banker ni bagi tahu. Kalau tidak, saya pun tak tahu kena tanya.

Definisi MRTT dan MLTT

Bismillah, kita mula ya.

MRTT dan MLTT atau pun MRTA atau pun MLTA adalah sejenis pelan insurans yang anda perlu ambil bila beli rumah.

Tujuannya untuk cover cost rumah, andai kata kita yang pembeli tak boleh bayar. Sama ada meninggal dunia, atau pun dapat kecacatan kekal yang buatkan kita tak mampu bekerja macam biasa.

Apa pula MRTA dan MLTA? beza dekat A. A tu untuk assurance, T untuk takaful. So nama panjangnya begini…

MRTT – mortgage reducing term takaful
MLTT – mortage leveling term takaful

MRTA – mortgage reducing term assurance
MLTA – mortgage leveling tern assurance.

dan average kos untuk MRTT dan MLTA ialah dalam 5%. Dan MLTT pula memang lebih mahal sikit, sebab coveragenya lebih besar.

Isu dengan MRTT.

Masalah terjadi kalau loan yang anda buat, tak cover penuh.

Contoh terbaik macam ni, anda buat loan 400K selama 35 tahun. Coverage pun kena up to 400K selama 35 tahun. >> ini sepatutnya anda dapat, ini jugalah agent hartanah macam saya ni kena pastikan untuk anda.

Tapi itulah, tak semua orang boleh dapat pakej seperti ini. Sebab coverage MRTT ni bergantung kepada banyak faktor.

antaranya:

  1. umur anda paling ambil peranan – terutamanya bila umur 40 tahun ke atas baru nak beli rumah. Memang kena pastikan betul betul
  2. pekerjaan anda – beza ya anda kerja cikgu, kilang dengan oil and gas
  3. score profile anda.

So anda sebagai pembeli kena pastikan, loan 400k selama 35 tahun, coverage pun untuk up to 400k selama 35 tahun.

Jangan loan 400k, buat selama 35 tahun. Tapi coverage MRTT pula memang 400K, tapi selama 20 tahun sahaja.

Andai kata anda bayar tahun ke 21 baru ada masalah? Siapa yang nak tanggung installment? nak tak nak waris juga kena bayar, kalau tidak rumah terpaksa lelong.

Ada juga kes, plan cover sampai 35 tahun, tapi up to 300K sahaja. Ini pun masalah juga.

Kalau anda bayar dah lama, dan hutang rumah yang tinggal memang 300k, tiada masalah.

Tapi kalau anda baru start installment 3 bulan, tiba tiba dah terjadi musibah. Siapa nak cover lagi 100k? sebab insurance cover 300k sahaja.

So begitu, kadang bila anda complain kat bank, cakap kenapa tak cukup 35 tahun. Bank pun adjust bagi cukup 35 tahun, padahal kuota itu dia dah tarik dengan menurunkan total harga rumah.

Begitu..

Contoh Kes Saya

Saya pernah dapat kes, client itu umur 42 tahun, beli rumah harga 340K. Dan MRTT hanya cover separuh sahaja. Masa ni saya hantar Bank Rakyat.

Tapi kalau anda yang kerja govermentkan, loan lppsa, walaupun umur berapa pun, tetap akan cover full. So tak perlu topup, tapi kena tengok tengok juga berapa total MRTT anda.

Sebab saya pernah dapat kos owner di Kubang Semang, sampai 80K MRTT dia. So installmentnya jadi dahsyat tingginya – umur client ni dalam 45 tahun.

Itu sahaja. Jelas tak?

Syed Shaffizan, saya agent hartanah base di Kedah, covering Kedah dan Penang sahaja. Tapi kalau anda jauh, bolehlah kalau nak tanya apa apa.Wasap Shaffizan

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer