Cara dan Kos Beli Rumah Kedua

Saya baru sahaja sudahkan cara beli rumah pertama. Ada dalam 5 perkara yang kita boleh dapat imbuhan bila beli rumah pertama.

Mungkin ada lagi yang lain, saya terlupa nak isi, sebab saya pun duk main tulis artikel gitu ja ni. Nanti kalau anda ada soalan boleh tanya dengan meninggalkan komen disana, saya akan tambah point kalau memang valid.

Sekarang kita nak kongsikan apa yang berlaku bila beli rumah kedua pula.

Untuk rumah kedua, kos yang paling ketara, kos penambahan ialah stamp duty.

kos under stamp duty loan dan stamp duty under spa

Nampak jelas tak screenshot atas ni? bolehlah noh sikit sikit. Stamp duty yang anda lihat di atas adalah salah satu kes saya untuk rumah double storey semi D di Alor Setar. Taman Laman Kuda.

Senang kerja saya, sebab buyer chinese tu memang duk hantar loan sendiri ke bank. So I tunggu result je la noh.

Alhamdullillah lulus dah.

So itu dia, lebih kepada penambahan kos stamp duty.

Actually stamp duty kos ini memang ada, cuma 1st house punya case memang akan waive.

Untuk kalkulator stamp duty ni saya tak sediakan, sebab memang pengiraannya kadang tu boleh berubah, ikut kepada siapa yang merintah. So boleh bayangkan kalau memang setiap 5 tahun transaksi hartanah ni akan dipantau dan direview semula.

anda boleh gunakan kalkulator daripada website lowpartners ini.

Ataupun boleh guna calculator daripad websbite MohdAnuar.Co, ini adalah salah satu panel agency saya attached sekarang.

Baiklah, itu sahaja.

ada apa yang nak tambah?

Syed Shaffizan, saya agent hartanah base di Kedah, covering Kedah dan Penang sahaja. Tapi kalau anda jauh, bolehlah kalau nak tanya apa apa.Wasap Shaffizan

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer