Part 2 – Pelaburan Hartanah – RM 166 504 dlm 7 tahun

Assalamualaikum..

Sebelum anda habis kan baca artikel bawah ni, ada elok nya kalau review dulu satu artikel penting yang saya tulis lagi awal daripada artikel ni. baru anda faham cerita.

Ini dia

Simpan RM 260 sebulan dalam 7 tahun patut dapat RM 21k, tapi dia ni dapat RM 166 504

Ok? Selesai?

So ia berkenaan dengan kejayaan satu kenalan saya yang buat keputusan bijak walaupun dia tak sengaja jadi bijak. Apa yang jadi kat dia, alhamdullillah, itu rezeki dia. Jangan duk kata, alah rugi nya tak beli rumah banyak time tu.

Apa yang saya boleh kata, jangan duk buat berat sangat. Benda dah jadi, yang penting. Kita tahu ada potensi nya, dan cuba copy cat dekat property yang lain.

Sebagai property agent, yang memang saya duk follow market value property sepanjang masa, berikut adalah antara tips yang saya boleh kongsikan.

Suka saya nak ingatkan juga, kita bukan sembang dekat value yang naik sahaja, tapi mudah untuk dijual. Kalau value naik, tapi tak ada sapa nak beli, atau susah nak close juga tak cantik kan.

1st Dapatkan property yang baru, jangan beli subsale

Property baru ni mudah cerita, anda beli hanya perlu bayar booking sahaja. segala kos lawyer fee semua nya sudah diserap dalam harga rumah atau banyak yang developer kata FREE ( bagi saya tak free pun ).

Property baru juga, buat anda boleh pilih lokasi yang paling ok, depan padang ka, depan surau ka, tak menghadap rumah orang ka. So kat point pertama ni pun dah dapat berapa banyak pilihan nya.

2nd ok, nak beli subsale juga. pastikan…

Tak adil juga, kalau kata subsale semua tak boleh beli kan?

Subsale tu apa? subsale tu rumah 2nd.

Subsale ni terbaik kalau ada yang jual bawah market value gila gila. Contoh 50k kurang, dan anda lagi bayar 10% pula.

Contoh, market value 1 rumah ni RM 200k, tapi owner decide untuk jual 150k sahaja. kira terbaik dah tu

3rd make it 10 years only

Property tu bagi saya, nampak panas bila 10 tahun pertama sahaja. so anda beli property baru sekarang, lepas nak dekat 10 tahun, boleh lepas kan. Jual

Tak perlu tunggu sampai 20 tahun. 30 tahun. Sebab masa tu, value nya sudah tak berapa naik laju. Kawasan perumahannya pun akan nampak lusuh dan tak berapa cantik. Buyer yang datang pun akan complaint, oo rumah ni sudah 20 tahun ya, sudah 30 tahun ya.

So komen negative terlampau banyak

Tak yah cakap banyak, lepas 10 tahun. Jual terus. 7 tahun pun ok kalau value dah naik 2x daripada apa yang anda beli. Kalau lepas 5 tahun pun value dah manis manis, pun elok jual.

So buyer pun puas hati, dan lebih mudah nak close. Turn round pun cepat.

4th property dalam hutan lah, tak nak lah beli

Ini yang selalu orang complaint. Anda nak beli untuk investment, bukan nak duduk sekarang. Dan bukan juga nak jual sekarang. Lagi 7 tahun 10 tahun lagi baru kita akan jual. Bila property tu dalam hutan, atau ceruk sikit. Atau masuk dalam sikit, jangan la putus asa.

insyaAllah akan sampai juga boaster boaster terbaik pilihan ramai sampai ke kawasan tu.

5th ok, find at least 1 or 2 boaster should be enough

Kalau rasa takut, atau mungkin lebih nak lebih secure. Cuba la cari 1 or 2 boaster untuk kita fikir positif sikit, yang sesuatu kawasan tu akan naik

Contoh, ada sekolah, ada tesco, dekat juga dengan kawasan industry, dan sebagai nya.

6th plan your prospect

Saya rasa, terbaik juga. kalau anda duk congak congak, siapa lah yang beli rumah aku ni nanti. Cikgu ke, pekerja kilang ke, office boy ke, pasangan baru kahwen ke.

Buyer tu nanti minat tak kalau aku buat renovate? Atau full renovate? Renovate tu juga, nak kena ikut cita rasa aku atau standard?

Saya rasa, jarang sangat orang yang buat investment ni fikir sapa lah beli rumah dia. Atau pun, pernah satu kes, saya tengok satu rumah, nak jual RM 450 000, tapi renovation nya menampakkan macam hutan. Hiasan kayu kayan gitu nampak macam hutan.

So dengan nak jual 450k lagi, memang putus asa lah saya nak tolong jual.

Atau pun, ada satu kes lagi, 3 bilik sebenarnya dah tak relevan lagi tau. Orang suka 4 bilik, so better renovate jadi 4 bilik. Tapi owner yang sorang ni, dia lagi kurang kan lagi bilik, jadi 2 sahaja. adoi

Apa apa pun, nak jual tu, fikirkan hati buyer juga. tak ada siapa nak jual untuk benda yang tak puas hati.

7th Jangan lupa renting rate

Memang kita nak positive cash flow, tapi tak semua renting dapat positive. Mungkin renting nya tak sampai lagi harga yang kita nak.

Walaubagaimanapun, be prepared

8th property investment, susah kalau 1 biji.

Ya betul. Kalau 1 biji memang susah sikit. Kalau memang dapat cash flow tiap bulan tak apa. kalau tak dapat? Takut jadi beban pula. andai kata kalau memang tiada masalah.

So better ada 2 3 4 5 biji yang lain, baru mudah untuk anda timbang tara kan mana property yang boleh dapat positive cash flow dengan negative cash flow.

Lagipun, setiap investment pasti ada risiko. Anda kena sedia dengan risiko yang bakal ada. Property yang lebih daripada 1 ni harap nya buatkan anda dapat headshot dekat salah satu.

Kalau 5 5 dapat headshot ok sangat dah tu.

 

Syed Shaffizan, InsyaAllah seorang yang rajin balas whatsapp awal. Kecuali bila dia tengah tidur. tak pun, cuba anda test, kot kot memang ada soalan nak tanya pasal property. KLIK SINI >> 0136619001

Leave a reply:

Your email address will not be published.