Keburukan ejen hartanah

Nk tahu tak, blog saya ni. Setiap bulan, mesti akan ada yang whatsapp saya mengadu pasal kena tipu dengan agent. Setiap bulan tau, boleh kata atleast 3 orang sebulan.

So memang kerap juga. Tambah pula time kita covid teruk tahun 2020, 2021. Lagi ramai yang chat saya, minta pandangan apa yang boleh dibuat sebab dah tertipu.

Paling saya terasa sekali, bila ada cikgu, rasanya baru bersalin anak pertama, dia call saya sampai sebak sebak, sebabkan dia dah bagi 3.18% dekat agent tu, tapi kes macam tak menyebelahi cikgu tu. Macam kes aniaya, sebab cikgu tu terpaksa topup dekat 50K lagi.

Dalam artikel ni, saya nak kongsikan kat bahagian mana yang biasanya akan berlaku masalah bila anda deal dengan ejen hartanah supaya anda boleh alert akan apa yang sedang berlaku.

Tak adalah terus percya bulat bulatkan!

Sebelum tu, anda kena tengok balik proses jual beli rumah yang saya ada kongsikan 10 stepnya sebelum ini.

Proses Jual Beli Rumah

Ada 7 tempat yang boleh berlaku masalah, sama ada:

  1. memang agent itu nak menipu
  2. agent itu lupa nak bagi tahu / lawyer lupa nak bagi tahu
  3. salah faham

Anda tengok balik step di proses jual beli rumah tu, dan antara bahagian yang selalu berlaku penipuan atau mungkin juga benda yang anda kena betul betul pasti ialah di:

Step 4 – viewing dan booking
booking/deposit refund
– loan tak lulus
– janji 90% tp dpt 85%, janji 100%, tp dpt 95%
– deposit kena refund ( undercon )

Step 5 – loan submission
– penipuan pada market value – kena confirm balik dengan agent

Step 6 – selepas loan lulus (40 tahun)
– insurance kena topup ( mrtt ) – kena tanya banker
– Insurance coverage tak cukup ( mrtt ) – kena tanya banker

Step 8 – Stamping > utk keluar kwsp
– alamat tak sama dengan perjanjian –

Step 10 – bila dapat kunci
– installment dah mula, tapi kunci masih lagi tak dapat.

Step 10 – selepas dpat kunci
– cukai tanah
– cukai pintu
– indah water
– bil api ( cagaran )
– bil air ( cagaran )

*lawyer hanya akan tukar nama dalam geran sahaja.

Lawyer buat taik

Sekian, terima kasih..

Macam mana penulisan saya. Boleh percaya tak? Nama saya Syed Shaffizan, 2023 ni, saya 35 tahun. Agent hartanah berdaftar dengan IW Properties.Mula menceburi bidang hartanah sejak 2018 lagi, jika anda inginkan sebarang khidmat nasihat atau pun bercadang untuk menjual rumah. Boleh whatsapp saya di shaffizanproperty. Whatsapp sahaja ya!!Saya hanya focus beberapa daerah di Perak, seluruh Kedah, dan seluruh kawasan Penang sahaja ya. Tapi kalau anda percayakan servis saya boleh je kalau dari Perlis sampai ke Selangor pun.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Site Footer