Contoh Pelaburan Hartanah Yang Dah Berjaya

Assalamualaikum, kalau asyik pung pang pung pang pasal hartanah tapi tak sediakan bukti pun tak sedap juga.

Tapi nak yakinkan hartanah ni macam itulah, itu sebab orang tak beli dan tak berapa nak percaya agent hartanah promote rumah.

Sebab ia satu pelaburan keuntungan yang kita tak nampak sekarang. Lagi 7 tahun atau 10 tahun baru kita nampak manisnya.

Tapi mujurlah, saya ni agent hartanah. Kiranya saya dah memang expose dan berurusan dengan benda benda ni. Segala perkongsian saya pun sebenarnya memang daripada pengalaman saya jual rumah sendiri.

Mungkin juga tambah sekali dengan pergaulan rakan rakan agent. Kiranya bukannya saya dapat daripada sifu hartanah mana mana.

Saya sendiri pun tak pernah dengar talk mereka. InsyaAllah satu hari nantilah kalau saya rajin nak ke KL.

Baik, dengan lafas bismillah, saya kongsikan antara 10 kes rumah yang saya jual dan yang saya tahu dalam tempoh 5 tahun saya jadi agent hartanah di Kedah dengan Penang ni.

  1. 2012 – rumah SemiD di KTC4 Kulim, 2012 harganya RM 250K, tapi sekarang 2023, RM 430K – 450K
  2. 2003 – owner askar ni beli Teres Tmn Kelisa di Sungai Petani dengan harga tak sampai 100K rasanya, sebulan bulanan dalam RM 400 lebih, tapi 2022 saya jual 225K.
  3. 2016 – kawan saya beli rumah teres di Tmn Serai Wangi di Padang Serai dengan harga RM 105K sahaja, sekarang kalau nak jual RM 250K orang boleh beli lagi tu.
  4. 1996 – ni paling lama dan paling best, makcik ni lebih kurang sebaya umur dengan mak saya rasanya. Kurang lebih 2 atau 3 tahun sahaja., owner beli teres Kulim Hi Tech 1, Kulim, harga beli dulu tak sampai 100K, baru ni 2023, saya jual 270K. Beli 100K, jual 270K, nampak macam 170K ya, tapi rumah ni dah 30 tahun ya, saya tengok bank statement LPPSA owner tinggal 5000 sahaja. saya jual rumah dia, komisen agency 3.18% saya ambil, untung dia dapat 270K – 8586 ( 3.18% x 270K) – 1500(lawyer fee) – 6000 (loan lppsa) = 253K tu. Lagi makcik tu dah ada pencen.
  5. 1996 – sebelum ni, tahun 2019 rasanya, teres Kulim Hi Tech yang sama dengan no 5, saya jual 190K
  6. rumah dua tingkat, kuala ketil, owner beli dulu hampir 200K, 2022 saya selesai kes, jual dengan harga 330K
  7. rumah dua tingkat di laguna merbok, dulu beli 170K sahaja, sekarang kalau nak duduk dalam kawasan guarded tu, kena ada 350K siap.
  8. 1994 – eh rumah mak saya, di Simpang Pulai Ipoh, dulu beli bulanan bapak saya bayar rasanya 333 ringgit sebulan. Saya ingat lagi, saya tau tu sebab nak siapkan report kad sekolah rasanya. So, 333 ringgit sebulan, maksudnya rumah tu beli dalam 70 atau 80K lebih kurang. Sekarang ni, saya rasa 180K ada harga rumah mak tu. Tapi lama juga, saya start pindah situ masa tadika lagi. Kiranya tahun 1993 atau 1994 macam tu rumah tu baru siap.
  9. teres bertam putra – pending, saya nak kena confirm balik
  10. double storey bertam putra – pending, saya nak kena confirm balik
  11. tmn ilmu nibong tebal – pending, saya nak kena confirm balik
  12. teres akasia, owner beli dulu 130K, tahun 2010, baru ni saya jual 230K
  13. 2012 – rumah corner sebelah taman akasia changlun di no 13 ni dulu, owner beli 260K. Sekarang market value situ 320K – 350K juga.
  14. 2012 – beli rumah SemiD di Taman Armada, dengan harga 150K, tapi sekarang, 2023 market value kalau nak jual dalam 280K – 330K – cikgu ni beli dua biji rumah kat area sini. dua dua bagi sewa, sekarang selepas 11 tahun, duit sewa dah lebih tinggi dari installment.

Berkenaan dengan no 13 ya, rumah ni ada macam masalah sikit. Sebab pemilik rumah chinese ni beli dengan tuan tanah, itu sebab dia kena bayar 260K. Kiranya, tuan tanah ada sebidang tanah, dia minta dengan developer untuk buat rumah.

Dan developer bagi rumah kat tuan tanah ni dalam 3 biji rasanya.

Selang beberapa lama, tuan tanah jual mahal dekat pemilik rumah chinese ni. Kalau tak silap, hari tu pemilik chinese ni cakap, kalau dia sempat beli dengan developer, rumah tu harga dalam 220K

No 14 pula, saya ada kongsikan tips macam mana nak buat duit dengan rumah sewa, sementara kita tunggu market value naik.

Cadang nak kongsikan 10 sahaja, tercerita sampai 14 contoh pelaburan hartanah pula.

Sekarang ni, saya nak kita kembali kepada 14 points atas tadi, tapi saya nak ringkaskan berapa anggaran keuntungannya kasarnya.

Kiranya, saya tolakkan market value sekarang dengan anggaran loan yang tinggal berapa untuk anda lebih mudah lihat perbezaannya.

 

1. 2012 > 2023 = 11 tahun [450K – 211K = 239K]
2. 2003 > 2022 = 19 tahun [225K – 50K = 178K*]
3. 2015 > 2023 = 8 tahun [250K – 95k = 155K]
4. 1996 > 2023 = 27 tahun [270K – 6k = 253K*]
5. 1996 > 2019 = 23 tahun [189k – yang ni saya lupa la. adoi]
6. 2012 > 2022 = 10 tahun [330K – 172K = 158K]
7. no 7 ni saya lupa siap tahun bila.
8. 1994 > 2023 = 29 tahun [180K – habis bayar dah = 180K]

No 4 dengan no 5 adalah rumah taman yang sama, beza banyak naik sebab ada projek lagi mahai tengah naik. Saya rasa market value kawasan ni dipengarugi oleh development yang berdekatan. Lagipun, masa ni kita baru habis lega covid. Kiranya macam membeli tengah rancak sikit gitu.

No 8 tu abah dah habis bayar pun, sebab rasanya dulu max loan 25 tahun sahaja.

9 – 11 – tinggalkan dulu. saya kena confirmkan lain

12. 2012 > 2023 = 11 tahun [230k – 109K = 121K]
13. yang ni saya skip dulu
14. 2012 > 2023 = 11 tahun [330K – 126K = 204K]

Saya cuba terangkan sikit, sebab rasa macam huru hara pula kotak hijau atas ni.

Kita ambil contoh no 1.

Dalam tahun 2012, owner beli rumah ni sebanyak 250K, lepas 11 tahun, saya dapat anggarkan hutangnya yang tinggal ialah 211K. So, saya tolakkan sahaja 450K – 211K = dapatlah 239K

Kesemuanya jumlah keuntungan yang anda tengok bukan actual ya, anda kena tolak lagi dalam 3.18% – 6% bergantung kepada kes rumah. 3.18% tu standard charge agensi hartanah. Kiranya kalau anda suruh saya jual.

Kebiasaanya, kes yang saya buat adalah kes baru nak jual kali pertama, maksudnya tiada charge RPGT pada pemilik rumah. Tapi kalau ada, itu yang boleh jadi 6% atau mungkin lebih. Tapi mana yang dah jual rumah kali kedua dah seterusnya pun charge tak ada juga sampai 6%, sebab kos RPGT ni boleh tolak kos renovation kalau anda buat.

Maksudnya kena simpan semua resit renovation segala, dan kos anda sebagai pemilik rumah bila hire agency hartanah macam saya pun boleh dimasukkan juga, sebanyak 3.18%.

No 2 dengan 4, anda nampak saya letakkan bintang, atau asterisk di hujungnya. Itu maksudnya, adalah jumlah actual yang pemilik rumah dapat. Contoh macam no 2, 225K tolak 50K = sebenarnya 175K. Tapi saya tulis juga 178K, sebab itu jumlah resit LPPSA.

Eh, sekejap saya terlupa kalau no 2 ni dah tolak kos agency ke belum. Tapi memang tak jauh, kalau kurang pun tak sampai 10K dari actual.

Begitulah ceritanya.

 

Macam mana penulisan saya. Boleh percaya tak? Nama saya Syed Shaffizan, 2023 ni, saya 35 tahun. Agent hartanah berdaftar dengan IW Properties.Mula menceburi bidang hartanah sejak 2018 lagi, jika anda inginkan sebarang khidmat nasihat atau pun bercadang untuk menjual rumah. Boleh whatsapp saya di shaffizanproperty. Whatsapp sahaja ya!!Saya hanya focus beberapa daerah di Perak, seluruh Kedah, dan seluruh kawasan Penang sahaja ya. Tapi kalau anda percayakan servis saya boleh je kalau dari Perlis sampai ke Selangor pun.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Site Footer